null

Actes External

dimarts, 18 d'octubre del 2022

De 09.30 h a 10.30 h

Gratuït

 

Amb la finalitat d’assolir la neutralitat climàtica l'any 2050, fa més d’un any, la UE aprovava la Llei del Clima on elevava l’objectiu de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle per a 2030 del 40% al 55%. Aquest repte ha posat en marxa, no només programes de finançament molt ambiciosos com són els fons Next Generation, sinó també la maquinària reguladora de la UE per afavorir una reducció real de les emissions.

Entre el paquet de mesures a aprovar, hi ha la de fixar un preu del carboni per a determinats productes importats al mateix temps que s’elimina progressivament l’assignació gratuïta de drets d’emissió a la indústria europea.  La UE vol establir unes condicions de competència equitatives entre els productors de la Unió i de tercers països, evitant la fuga de carboni, és a dir que, les indústries més contaminants produeixin fora de la UE i després venguin els seus productes a Europa.

Inicialment, el mecanisme abastaria cinc sectors industrials que són els que més emissions generen: siderúrgia, ciment, fertilitzants, alumini i generació d'electricitat. No es descarta, però, que a futur s’incloguin altres productes en aquest sistema.

En aquesta sessió virtual, que s'emmarca dins de la Setmana de la Internacionalització, coneixeràs en què consisteix la proposta de mecanisme d’ajust en frontera, presentada per la Comissió Europea al 14 de juliol del 2021, en el marc del paquet Fit for 55,  quines són les seves futures implicacions per a les empreses de Catalunya i quan es preveu que sigui aplicable.

A més, es preveu l’elaboració d’un breu dossier informatiu en el qual es contemplaran els principals aspectes tractats, que es facilitarà als participants de la sessió.

No t'ho perdis!

Clústers / Estratègia empresarial / Internacionalització
Tots els sectors

Conèixer les implicacions que pot tenir l'aprovació d'aquest mecanisme. Preparar-se i fer les adaptacions que calgui per minimitzar l'impacte.

Una empresa exportadora/importadora catalana o que formi part del Catalonia Industry Suppliers.

09.30 h

Benvinguda

Cristina Serradell, directora de la unitat de negoci internacional, ACCIÓ

09.35 h

El mecanisme d’ajust de carboni a la frontera: anàlisi jurídic dels seus principals aspectes

Irene Mataró, advocada, Terraqui

09.55 h

El mecanisme d’ajust de carboni a la frontera: aturar les fuites de GEH o construir un mur verd al voltant de la UE. La importació d’alumini, un exemple pràctic

Lela Melon, professora i investigadora de la càtedra UNESCO sobre cicle de vida i canvi climàtic, ESCI- UPF (ponència en castellà)

Ilija Sazdovski, investigador de la càtedra UNESCO sobre cicle de vida i canvi climàtic, ESCI-UPF (ponència en anglès)

10.15 h

Torn obert de preguntes

10.30 h

Cloenda

La sessió combinarà la llengua catalana, castellana i anglesa.

Organitza

Més informació